Wat is de derde golf in de telecominfrastructuur?

Deel dit artikel!

In de economie verwijst arbeidsdeling naar de verdeling van taken in een economisch systeem of organisatie, zodat deelnemers zich kunnen specialiseren. Specialisatie in telecommunicatie-infrastructuur kwam voor het eerst op in de Verenigde Staten in het midden van de jaren 90 toen leidinggevenden van drie bedrijven (American Radio, Castle Towers en Steve Bernstein Associates) de waarde inzagen van het exploiteren van het potentieel van torenactiva door ruimte te verkopen aan meerdere huurders. Alle drie de bedrijven richtten torenbedrijven op die vandaag de dag nog steeds bekend zijn: American Tower, Crown Castle en SBA Communications.


In de Verenigde Staten realiseerden mobiele netwerkoperators (MNO’s) zich al snel dat het hun business is om spraak en data te verkopen en dat passieve telecominfrastructuur niet echt de kern van hun business vormt. Onafhankelijke tower companies, voor wie het beheer van de passieve telecominfrastructuur er echt toe doet, hebben meer ervaring in het identificeren van efficiëntieverbeteringen en het verminderen van operationele uitgaven (OPEX). Bovendien hebben torenbedrijven doorgaans lagere kapitaalkosten dan mobiele netwerkoperators en een hoger aandeel van colocatie (sitesharing) op hun torens. EY-Parthenon heeft aangetoond dat een typisch point of presence (PoP) dat wordt beheerd door een onafhankelijke mobiele netwerkoperator 46% efficiënter is dan een dat wordt beheerd door een MNO.


Als gevolg daarvan hebben alle grote mobiele netwerkoperators in de VS hun masten verkocht (of geleased) aan infrastructuurbedrijven. En in de afgelopen jaren zijn Europese mobiele netwerkoperators begonnen dit voorbeeld te volgen. Sommigen zijn begonnen met de (minder efficiënte) stap van het oprichten van mobiele netwerkoperatoren (Deutsche Funkturm, Telxius, TOTEM, Vantage). Maar anderen hebben de «sprong» gemaakt naar volledige specialisatie.

Je zou deze ontwikkelingen als «golven» kunnen zien. De eerste golf is de initiële ontwikkeling van netwerken door de mobiele netwerkoperators zelf. De tweede golf is de verkoop van passieve infrastructuur aan towerbedrijven.


Bestaande portemonnees kopen is eenvoudig. Het is moeilijk om duizenden individuele websites in meerdere rechtsgebieden samen te voegen. Maar daarin ligt de waarde op lange termijn. Doe het!

MEER ARTIKELEN

Misschien ben je geïnteresseerd...