Laatste aanzet tot ‘remedies’ voor de fusie tussen MásMóvil en Orange: hier zijn de best gepositioneerde operators en hun strategieën

Deel dit artikel!

Zoals het Europese liedje zegt: het is de laatste aftelling of het laatste aftellen.

Brussel staat op het punt de laatste beslissing te nemen die de toekomst van telecombedrijven kan veranderen en de hele sector in beroering kan brengen.

De Europese Commissie versnelt de laatste stappen voor het goedkeuren van de fusie tussen Orange en MásMóvil, die naar verwachting tussen juli en september zal worden aangekondigd. En de vraag is niet zozeer of de operatie zal worden goedgekeurd, wat blijkbaar niet in twijfel wordt getrokken, maar eerder wie het begunstigde bedrijf zal zijn, aangezien het proces zich in fase II van diepgaande evaluatie bevindt.

Zoals gebeurde bij de fusie van Orange en Jazztel in 2015, kunnen Europese organisaties maatregelen nemen om de concurrentie te waarborgen die gericht zijn op het te koop zetten van overtollige activa na de transactie of die de joint venture in een te dominante positie zouden brengen. Dit zou het evenwicht op de markt kunnen verstoren.

Deze maatregelen, bekend als remedies, geven bedrijven die concurreren met de drie grootste operatoren (Telefónica, Vodafone en Orange) toegang tot activa tegen een veel lagere marktprijs. In 2015 werd MásMóvil geselecteerd, waardoor het zijn positie als vierde operator kon consolideren en het evenwicht in zijn voordeel kon herstellen.

Spaanse telecombedrijven zullen meer mobiele netwerken kunnen monopoliseren: slecht nieuws voor de vierde kandidaat-operators en goed nieuws voor de grote drie

Het is op dit moment niet bekend welke compensatiemaatregelen de Europese Commissie heeft gekozen en die, afhankelijk van hun zwaarte, gunstiger zouden kunnen zijn voor de grote operatoren of de telecommunicatiebedrijven die achterblijven. In de afgelopen weken is er echter veel beweging geweest onder de bedrijven die hun aanvragen voor de remedies hebben ingediend.

Tot nu toe zijn er vier belangrijke kandidaten die zouden kunnen profiteren van de activa van de fusie tussen Orange en Másmóvil. Hier kun je zien wie ze zijn en waarom ze de regelgevende instanties in Brussel hebben overtuigd.

Hoewel de low-cost provider Finetwork al eerder had gewaarschuwd dat het in de race zou zijn voor remedies, kwam het als laatste met zijn voorstel en is het ook een van de meest agressieve lobbyisten.

Het bedrijf, dat werd geboren in Villena (Alicante) als een lokale weddenschap maar de sprong naar de nationale markt maakte in 2019, heeft vandaag al meer dan 900.000 klanten in Spanje en heeft zijn plan gepresenteerd om zijn basis te verdubbelen tegen 2024 Het zal volgend jaar bijna 2 miljoen klanten hebben.

«Wij zijn het beste alternatief [voor remedies] omdat we een nationale voetafdruk hebben,» zei Oscar Vilda, CEO van Finetwork en voormalig leidinggevende van Vodafone en Orange in Spanje. De operator hoopt dat zijn landelijke omvang hem een voorsprong geeft op andere, meer regionale telecombedrijven.

Als een van de andere stimulansen voor Brussel om Finetwork te kiezen als begunstigde van de vrijwaringsmaatregelen, heeft het bedrijf ook benadrukt dat het één enkel systeem heeft voor al zijn klanten en dat het contract met zijn netwerkprovider, Vodafone, afloopt in april 2024, waardoor het een van de weinige bedrijven is die, als het zou overstappen, geen boete hoeft te betalen.

«We geloven dat de commissie dit zal eisen, omdat de boete het vermogen om te concurreren vermindert» van het bedrijf dat remedies ontvangt als het een contract voor netwerktoegang heeft met een grote operator zoals Telefónica, Orange of Vodafone, zoals Vilda zei.

Digi

DIGI Mobil

Digi is het bedrijf met de sterkste marktpositie.

De Roemeense operator is maand na maand de snelst groeiende telco in termen van klanten, ten koste van de Big 3. Alleen al in mei kreeg het meer dan 110.200 nieuwe klanten, de grootste stijging van het jaar, waardoor het nu 4.049.000 mobiele klanten heeft, meer dan 973.000 glasvezelklanten en meer dan 320.000 vaste telefonieklanten.

Digi heeft al aangeboden aan Brussel om de koper te zijn van de activa uit de fusie van Orange en MásMóvil, zoals gemeld door Expansión, hoewel het bedrijf deze interesse in de remedies niet heeft bevestigd aan Business Insider España in afwachting van de definitieve voorwaarden.

De Europese Commissie zou kunnen kiezen voor Digi, de grootste van de kandidaat-operatoren, als ze haar traditionele mededingingsbeleid volgt, dat erop gericht is een vierde operator te creëren die in staat is te concurreren met de Big 3 in Spanje.

«We zijn een bedrijf met een visie van langetermijninvesteringen en het creëren van banen en in voortdurende groei dankzij het vertrouwen van onze klanten,» zeggen bedrijfsbronnen.

Avatel

Avatel
Avatel

Een van de andere operatoren waarmee Orange en MásMóvil contact hebben opgenomen om te weten te komen wat hun plannen zijn in het geval dat ze de corrigerende maatregelen ontvangen, zoals Expansión heeft gemeld, is Avatel.

Deze operator, opgericht in Marbella (Malaga) in 2012, claimt de vijfde operator op nationaal niveau te zijn en de eerste op landelijk niveau. In de afgelopen jaren heeft het meer dan 650 miljoen euro geïnvesteerd in zijn uitbreidingsplan.

Avatel is van mening dat het door zijn staat van dienst als op het platteland gerichte maar ook MVNO mobiele operator vanaf 2021 in een positie is om de teleco te worden die de remedies krijgt toegewezen.

«Avatel’s nationale aanwezigheid, met verkooppunten verspreid over het hele grondgebied, is een aanvulling op de mogelijke netwerken die voortvloeien uit het fusieproces tussen Orange en MásMóvil, die meer geconcentreerd zijn in de grote steden. Een aanvulling die het mogelijk maakt om de concurrentiepositie en het doel van digitale ontwikkeling in het hele gebied te behouden,» zegt Ignacio Aguirre, CEO van Avatel Telecom.

Bovendien is Avatel gegroeid door de overname van lokale exploitanten, dus Avatel stelt dat het al ervaring heeft en dat de integratie van de activa die voortvloeien uit de fusie van Orange en MásMóvil geen probleem voor het bedrijf zal zijn.

«Het managementteam heeft laten zien dat het een grondige kennis heeft van netwerkimplementatie en convergente klantenservice. Daarnaast hebben we de afgelopen twee jaar laten zien dat we over een groot vermogen beschikken om infrastructuren, systemen en processen aan te passen en te integreren met de overname van meer dan 130 lokale operators,» voegt Aguirre toe.

Adamo

Martin Czermin, CEO de Adamo.
Martin Czermin, CEO de Adamo.Adamo

De vierde operator die meedoet aan de strijd om de door Brussel bepaalde garanties is Adamo, die ook door Orange en MásMóvil is benaderd om meer te weten te komen over zijn plannen.

Deze operator, die sinds 2007 bestaat en zijn hoofdkantoor in Barcelona heeft, richtte zijn inspanningen op de uitrol van FTTH-glasvezelnetwerken in grote steden, om later in zijn catalogus het aanbod van mobiele telefoniediensten en ook hogesnelheidsinternet in 950.000 landelijke woningen in Spanje op te nemen.

De argumenten van Avatel lijken sterk op die van Orange en MásMóvil, dus het bedrijf zal proberen de toezichthouders zo ver te krijgen dat ze zijn uitbreiding naar het Spaanse platteland zien als een aanvulling op de op steden gerichte netwerkactiva van Orange en MásMóvil.

Adamo gaf geen commentaar op deze kwestie aan Business Insider España.

MEER ARTIKELEN

Misschien ben je geïnteresseerd...